Information om Provence

champs_campagne_provence.jpgProvence i sydfrankrig

 

Provence er mere end en ferie destination. Det er et levende område med mange forskellige mennesker, byer og kulturer. Området har andre økonomiske aktiviteter end turismen og et rigt kulturliv. Dens milde og solrige klima har udviklet en tradition af varieret mad og vinkultur: produkter fra Middelhavet samt fra det lokale landbrug, giver det provençalke køkken både raffineret og rustikke toner med vin, der matcher den store variation.

Mucem2webMarseille har mange facetter: dens dårlige ry, som gennem århundreder har været svær at ryste af sig, men også og især, en gode geografiske beliggenhed og et velsignende klima. Marseilles indbyggere er af meget blandet oprindelse. Dette gør at Marseille omtales som den mindst franske by i Frankrig og derfor også opfattes, som den by, der er sværest at forstå for de fleste. Byens lange historie, dens mange kunstnere, små paradisiske hjørner, lige såvel som de områder, som man helst skal undgå, dens rigdom, svagheder og paradokser bliver præsenteret under foredraget. Jeg har selv boet i Marseille.

 

aix-en-provenceAix-en-Provence ligger kun 30 km nord for Marseille, og man får hurtigt indtryk af en helt anden kultur. Aix-en-Provence har længe været historisk hovedstad af Provence og er nu derfor lidt misundelige over, at Marseille har overtaget denne rolle! Det er en rolig by i forhold til dens nabo og dens indbygger tilhører mere den traditionelle franske ”bourgeoisie”. Aix er en universitets b y, men også en juristernes by: der er 35000 studerende i byen og regionens appeldomstol ligger også i Aix. Kulturelt er Aix kendt for dens årlige”Festival International d’Art Lyrique” og mange andre arrangementer, som foregår hele år rundt. Den har en fantastisk geografiske beliggenhed: 30min fra havet, 1,5 time fra de bedste skipiste i Alperne, samt kun tre timer fra Paris med TGV’en. Aix og dens region er et dynamisk område som i de seneste år har tiltrukket mange firmaer og er derfor blevet meget attraktiv både for de unge, men også for familier med børn.

Marcel PagnolMarcel Pagnol og Cézanne : Marcel Pagnol er født i Aubagne, omgivet af « les collines » (bjergene), som han beskriver på en meget farverig måde i mange af sine romaner (Le château de ma mère, La gloire de mon père og Le temps des secrets men også Jean de Florette og Manon des sources). Han er også kendt for hans teaterstykker, som foregår i Marseille, som senere blev filmatiseret og instrueret af ham selv. (Marius, Fanny, César). Han havde sit eget filmstudie i Aubagne og var meget aktiv i filmindustri i 50erne.Cezanne Self-Portrait-small Cézanne er født i Aix-en-provence, men var ikke ligeså populær som Pagnol, da han levede. Han var måske for ”avant-gardiste” for det konservative bourgeoisie i Aix-en-Provence. Det er takket været en række amerikanske kunstelskere at, Cézannes atelier og ”maler-hytte” i Aixs udkant, blev bibeholdt og i dag kan besøges. Senere er disse overdraget af amerikanerne til Aix-en-Provence, under forudsætning af at disse fortsat kan besøges af offentligheden. Det var først i 2006, at Aix-en-Provence lavede en særudstilling til Cézannes ære.

aix-marcheDen provencalske livsstil : ”La pétanque” opfattes ofte som Provences hoved fritidsaktivitet, men desværre bruger folk i Provence også deres tid foran computer på trods af det fantastiske vejr! Mellem disse to ekstreme, findes der også et helt provençalsk måde at ”hygge sig” baseret primært på mad og vinkultur men også på natur og kulturelle oplevelser. Hvilke traditioner følger man stadig? Hvilke historier er tilknyttet til nogle bestemte kulinariske specialiteter og vine i Provence? Tager folk i Provence sig en lille lur mellem kl.12 og 14? Kom og lade dig inspirerer af en sjov tur rundt om den provencalske kultur med Jacqueline Rousselon , som guide.