Franske Aktiviteter

Sprogrejser & Kulturrejser på fransk

Tur til Aix-en-Provence – 28/5 – 2/6 2020


Traditions tro ! En tur til Provence hvor vi opholder os i den hyggelige by Aix-en-Provence som har så meget at tilbyde, både af kultur, historie, hyggelige gågader og masser af restauranter og caféer.
Vi besøger Marseille og dens mange hemmelige kvarterer, vi tager til La Camargue, og skal ud og sejle på Rhône floden. Der bliver planlagt en kulturel tur omkring Paul Cézanne , som stammer fra Aix.

Udsolgt

Bestil en brochure om turen til Aix – via email

 

Oplevelser i Bretagne - 27/8 - 3/9 2020

Vi bor i den hyggelige by Vannes, som ligger i bunden Morbihan golfen. Området er præget af tidevandet, som skifter hver 6. time. 

Vi skal ud og sejle og besøge en af golfens mange øer. I Carnac skal vi se de mange og mystiske megalitter, som er mere end 3000 år gamle. 

I Port-Louis får vi et historisk indblik i Frankrigs samhandel med Indien tilbage i det 17. århundrede. 

Vi har løbende franskundervisning – ved morgenmadsbord, over en drink, i bussen osv. – hvor vi, på fransk , taler om, hvad vi skal se og opleve. 

Udsolgt

På den måde lærer du gode, brugbare gloser, så du kan forstå og deltage i aktiviteterne.  

Fem intense dage i Marseille – 8/6 til 12/6 2020

Vi bor i hjertet af Marseille, Le Vieux Port med masser af restauranter og caféer langs havnemolen. Programmet inkluderer besøg i Notre Dame de la Garde, bådtur til øen, Chateau d’If kendt fra le comte de Monte Cristo. Vi skal også besøge les calangues, en natur perle mellem Marseille og Cassis. For de kultur-interesserede skal vi besøge MUCEM. Vi spiser sammen på restaurant om aftenen. Bestil en brochure om turen til Marseille – via email

Foredrag på letforståeligt fransk

Mit Frankrig – Normandiet

Cand. mag. i litteratur Jacqueline Rousselon

Fire foredrag formidlet på let forståeligt fransk

Normandiet er en charmerende region med en enestående natur og en rig historie. Langs hele kysten finder man vidnesbyrd om et af verdenshistoriens mest dramatiske øjeblikke og i baglandet lokker spændende og smukke kulturelle oplevelser.

1. En rig historie og kulturarv: fra vikingehøvding Rollo som blev hertug af Normandiet og senere Jeanne d’Arc til Anden verdens krig, som udspillede sig på Normandiets strande den 6. juni 1944. 

 

2. Natur og kultur:  der er både landlig idyl og vilde kyster. På Côte d’Albâtre går de stejle klipper lige ned til de stenede strande som for eksempel i Etretat. Fra La Manche og gennem halvøen Cotentin fører områder med marskland, heder og klipper hele vejen til Mont-Saint-Michel. Historiske bygningsværker er der masser af i Rouen, hvor det middelalderlige kvarter med sine bindingsværkshuse går tilbage til Jeanne d’Arcs tid. Bykernen i Havre, der har en stor handelshavn, er blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af Auguste Perrets genopbygning efter 2. verdenskrig. I Caen finder man Abbaye aux Dames fra Vilhelm Erobreren og dronning Mathildes tid og Hundredårskrigen, som bliver fortalt på Bayeux-tapetet.

 

3. Impressionismens vugge: Det var i Le Havre, at Claude Monet i 1872 malede det berømte værk ”Impression, soleil levant” (Indtryk, solopgang), som gav retningen sit navn. Kunstelskere fra hele verden valfarter i øvrigt stadig til Giverny, hvor Monet boede i adskillige år. Men Giverny er ikke det eneste sted, der tiltrak de impressionistiske malere. De forskelligartede normanniske landskaber med forrevne klippekyster, strande med et særpræget og næsten mystisk lys samt de mange kirker og klostre er foreviget på et utal af malerier.

4. En rig gastronomi: Gastronomien er således mangefacetteret, omend de tre hovedprodukter er æbler, oste og skaldyr.
Få steder i verden dyrker man så mange æbler som i Normandiet. Her har man også flere såkaldte cider-ruter. Normandiet består af fem departementer, hvoraf det ene hedder Calvados, og det er naturligvis dette departement, som den berømte æblebrændevin er opkaldt efter.
I Normandiet produceres et utal af lokale oste, og næsten hver by i landbrugsområderne har sin egen variant. I byen Camembert producerer man den verdensberømte ost af samme navn.
Normandiet er kendt for at være Frankrigs epicenter for dyrkning og fangst af østers og muslinger. 

Hvor & Hvornår

I samarbejde med FOF Nord

Hold nr. 2010280 – Tirsdage 18.45-20.45 – Kulturhus Trommen 

18/2, 25/2, 3/3, 10/3
(Hørsholm)

Hold nr. 2010281 – Tirsdag 17.00-19.00 – FOF Huset, Ordrupvej 60

17/3, 24/3, 31/3, 14/4
(Gentofte)

Litteratur med Jacqueline:

Édouard Louis og Delphine de Vigan

Ved maître ès lettres Jacqueline Rousselon Édouard Louis og Delphine de Vigan er to af Frankrigs mest omtalte og roste forfattere. De arbejder begge i spændet mellem fiktion og virkelighed, personlig og politisk historie og spejler det franske samfund i deres værker.

Louis’ værker er direkte i deres politiske indignation ─ Det seneste »Hvem slog min far ihjel« er skrevet i traditionen fra Émile Zola og er en anklage mod navngivne personer i den franske elite ─ fx Emmannuel Macron. Delphine Vigans opgør er personligt, tvivlende, men hvirvler også institutioner med sig. Louis debuterede som 21-årig med »Færdig med Eddy Bellegueule«,

Vigan sent som fuldtidsarbejdende småbørnsmor. Hun slog igennem med »Alt må vige for natten«.

  1. Édouard Louis
  2. Delphine Vigan

Foredragene foregår på letforståeligt fransk.

Hvor & Hvornår

I samarbejde med FOF København

FOF KØBENHAVN NØRREPORT 18 ET 25/3

FOF KØBENHAVN LYNGBY LE 20 ET LE 27/3

Mit Frankrig: Store franske komponister, digtere og sangere

 

Ved Jacqueline Rousselon

Få varmet ører og sjæl, når Jaqueline Rousselon fortæller om tre markante franske sangere, komponister, digtere og ophavsmænd til den franske sjæl.Vi hører om personerne bag sangene, læser lyrikken og lytter til de skønneste franske sange.

1. Georges Brassens, 1921-1981, var komponist, digter og sanger.

Et højdepunkt i Brassens’ karriere var hans medvirken i René Clair-filmen »Porte des Lilas« (1957, I en udkant af Paris), hvortil han også skrev musikken.

2. Serge Gainsbourg, 1928-1991, komponist, digter og sanger.

En af 1900-tallets mest kendte franske musikere, der tillige arbejdede med film, både som skuespiller og instruktør.

3. Jacques Brel, 1929-1978, belgisk-fransk komponist og sin tids bedste visekunstner.

Kendt for viser som »Les Bourgeois« (1962) og »Ne me quitte pas« (1959).

Foredragene foregår på letforståeligt fransk.

Hvor & Hvornår

I samarbejde med FOF København

FOF KØBENHAVN NØRREPORT 19,26/2 ET 4/3 DE 13H À 14H40

FOF KØBENHAVN LYNGBY 21, 28/2 ET 6/3 DE 10H À 11H40

Marguerite Duras’ liv og værker

Den franske forfatter og filmskaber Marguerite Duras blev født i 1914 i Vietman, dengang Fransk Indokina. Da hun var syv år gammel døde hendes far, men moren valgte at blive i Indokina, hvor familien levede fattigt, efter at hun havde tabt sin opsparing på jordspekulation. Moren kom sig aldrig helt over tabet, og hendes ulykke kom til at præge hele familien og blev et tilbagevendende tema i Duras’ forfatterskab.

Hvor & Hvornår

 I samarbejde med Studieskolen i København

 – 24/4  Kl. 10.30 – 12.30
 
Tilmelding på Studieskolen.dk

Fransk for fuld udblæsning – på Tisvilde Højskole – Forår

Elsker du Frankrig? Føler du dig inspireret af fransk kultur, historie og levevis? Holder du af la cuisine française og de franske vine? 

Så er dette kurset for dig. I fire dage kommer alt til at handle om Frankrig, og det hele foregår på fransk! Allerførst skal vi høre om en markant fransk statskvinde: Simone Veil. Dernæst rettes fokus mod en kendt statsmand: Charles de Gaulle, der ligesom Simone Veil var et fyrtårn i fransk politik. Begge bliver præsenteret af Jacqueline Rousselon. Dernæst stilles der skarpt på parret Romain GaryJean Seeberg, hvorefter vi bliver ført ind i Garys forfatterskab. Endelig holder Jacqueline Rousselon et sammenlignende foredrag om malerne Picasso og Cézane. Kurset byder desuden på to eftermiddage med workshops, hvor deltagerne får mulighed for at tale fransk efter lyst og evne. Som noget helt nyt slutter vi af med en koncert – selvfølgelig fransk musik – med de prisvindende musikere Jan Harbeck (saxofon) og Henrik Gunde (pianist). Kursusledere: Jacqueline Rousselon underviser i fransk på Studieskolen i København, L’Alliance Française, L’Institut Français og har tidligere stået for franskundervisningen på amerikanske universiteter. Jørgen Stormgaard har undervist i fransk på Københavns Universitet, RUC og diverse gymnasier og er nu fransklærer på Studieskolen i København og Folkeuniversitetet i København.

Maj – 11/5 – 15/5 2020

Fransk for fuld udblæsning – på Tisvilde Højskole – Efterår

Elsker du Frankrig? Føler du dig inspireret af fransk kultur, historie og levevis? Holder du af la cuisine française og de franske vine? Så er dette kurset for dig.

I tre dage kommer alt til at handle om Frankrig, og det hele foregår på fransk! Allerførst vil Jørgen Stormgaard fortælle om den nobelprisvindende forfatter Patrick Modiano, hvorefter Jacqueline Rousselon vil føre os ind i sangeren Serge Gainsbourgs univers. Så står der en markant musical på programmet: Sand et les Romantiques om George Sands liv, ligesom kurset byder på et foredrag om Sands kærlighedsforhold til Frédéric Chopin. Derpå vil vi bevæge os over i filmens verden. Her vil Jørgen Stormgaard stille skarpt på Jeanne Moreaus liv og karriere, hvorefter vi skal se filmen Jules et Jim, hvor hun har en af sine mest markante roller. Kurset byder desuden på to eftermiddage med workshops, hvor deltagerne får mulighed for at tale fransk efter lyst og evne. Kursusledere: Jacqueline Rousselon, underviser i fransk på Studieskolen i København, L’Alliance Française, L’Institut Français og har tidligere stået for franskundervisningen på amerikanske universiteter. Jørgen Stormgaard har undervist i fransk på Københavns Universitet, RUC og diverse gymnasier og er nu fransklærer på Studieskolen i København og Folkeuniversitetet i København.

November – 19/11 – 22/11 2020

Tilmeld dig her – via email

 

Hvor & Hvornår

I samarbejde med Tisvilde Højskole, tlf. 48 70 76 36

11. – 15. Maj 2020, Tisvilde Højskole, Fransk for fuld udblæsning.
19. – 22. November 2020, Tisvilde Højskole, Fransk Litteratur.

Vinsmagning af franske vine på dansk og fransk

Bliv klogere på franske vine

Vi smager vine fra mange af Frankrigs forskellige regioner. Druer og regionernes særkende forklares med udgangspunkt i aftenens vine. Det foregår alt sammen i hyggelig omgivelser i kælderen hos Holte Vinlager i Gentofte, hvor indehaver Claus giver en spændende forklaring på hvad der er fyldt i glasene.

Udsolgt

Tilmeld dig vinsmagning – via email

21/4 2020 – Få pladser tilbage

I samarbejde med Holte Vinlager i Gentofte, Smakkegårdsvej 137, 2820 Gentofte.

Fransk Filmaften med efterfølgende middag

Fransk film og hygge i Værløse Bio

Kom og opleve en fransk aften med en spændende fransk film med dansk undertekster (du kan tage en ledsager ), og en god fransk middag med andre kursister i den hyggelige restaurant på første etage af Værløse Bio. Arrangement forbeholdt mine kursister.

Filmen vi skal se er: Les Misérables

Tilmeld dig til filmaften – via email

Hvor & Hvornår

 I samarbejde med Værløse Bio
13. Marts 2020 – Udsolgt
20. Marts 2020 – Ledige pladser 🙂
 
Som optakt til filmen vi skal se holder jeg et foredrag den 13/3 kl. 14.30, FOF København. Læs mere her om foredraget og hvordan du tilmelder dig.