Foredrag på letforståeligt fransk

CAMUS – Tirsdag 18/8 2020, kl. 17-19.00

” Il y a 60 ans, le 4 janvier 1960 Camus disparaissait dans un accident de voiture à l’âge de 46 ans. On connaît surtout le romancier et le philosophe : Camus.
Camus a également été un témoin de son époque à travers son métier de journaliste.  Ses écrits sur l’Algérie sont rassemblés dans le recueil “Chroniques algériennes.”
Cette présentation se concentrera essentiellement sur l’auteur et sa relation à l’Algérie.”

 

BRASSENS – Torsdag 20/8 2020, kl. 17-19.00

« Brassens et le refus de l’ordre social. Auteur-compositeur et poète au répertoire impertinent”

(Underviser Jacqueline Rousselon)

Se mere her

Litteratur med Jacqueline:

Édouard Louis og Delphine de Vigan

Ved maître ès lettres Jacqueline Rousselon Édouard Louis og Delphine de Vigan er to af Frankrigs mest omtalte og roste forfattere. De arbejder begge i spændet mellem fiktion og virkelighed, personlig og politisk historie og spejler det franske samfund i deres værker.

Louis’ værker er direkte i deres politiske indignation ─ Det seneste »Hvem slog min far ihjel« er skrevet i traditionen fra Émile Zola og er en anklage mod navngivne personer i den franske elite ─ fx Emmannuel Macron. Delphine Vigans opgør er personligt, tvivlende, men hvirvler også institutioner med sig. Louis debuterede som 21-årig med »Færdig med Eddy Bellegueule«,

Vigan sent som fuldtidsarbejdende småbørnsmor. Hun slog igennem med »Alt må vige for natten«.

  1. Édouard Louis
  2. Delphine Vigan

Foredragene foregår på letforståeligt fransk.

Hvor & Hvornår

FOF København

FOF KØBENHAVN NØRREPORT 18/9 og 25/9 2020 !

FOF KØBENHAVN LYNGBY  16/9 og LE 23/9 2020 !

Frankrig gennem ghettoens prisme

Kom og hør om den eksplosive film »Les Misérables«, der viser et Frankrig set gennem ghettoens prisme.

Filmen, der er inspireret af optøjerne i Paris i 2005, foregår i forstaden Montfermeil, hvor også Victor Hugo for nogle hundrede år siden lod dele af sin roman af samme navn udspille sig. »Les Misérables« er instrueret af Ladj Lys og vandt juryens specialpris i Cannes i 2019.

Foredraget foregår på letforståeligt fransk.

Hvor & Hvornår

FOF København

25/9 2020, kl. 14.30-16.00, Nørreport

5 kunstner som blev inspireret af deres fødeland:

To litterære personligheder. Albert Camus og Algeriet, Marguerite Duras og Indokina.
Billedkunstneren, Paul Cézanne og Provence. Og to markante filminstuktører, Marcel Pagnol og Robert Guédiguian. Både har brugt Marseille som scenen til deres film.
Der bliver talt om literatur, billedkunst og film i et polititisk, social og historisk perspektiv.

Albert Camus og Algériet

Albert Camus blev født i Algeriet i 1913 og voksede op i en fattig arbejderfamilie. Han havde en livlig fantasi, der sammen med et sanseligt liv under den nordafrikanske sol gjorde ham til en stor forfatter.
Hans romaner »Den fremmede«, »Pesten« og »Faldet« sætter eksistentialismen op mod absurditeten og forvandler tunge filosofiske temaer om livets meningsløshed til fængslende fortællinger. Han debuterede i 1937, modtog Nobelprisen i 1957, men allerede i 1960 døde han under mystiske omstændigheder i en bilulykke.

Marguerite Duras og Indokina

Den franske forfatter og filmskaber Marguerite Duras blev født i 1914 i Vietman, dengang Fransk Indokina. Da hun var syv år gammel døde hendes far, men moren valgte at blive i Indokina, hvor familien levede fattigt, efter at hun havde tabt sin opsparing på jordspekulation. Moren kom sig aldrig helt over tabet, og hendes ulykke kom til at præge hele familien og blev et tilbagevendende tema i Duras’ forfatterskab.

Paul Cézanne og Provence.
Marcel Pagnol, Robert Guédiguian og Marseille

Moderne kunst blev født i Sydfrankrig sammen med Paul Cézanne. Han arbejdede primært med formen og volumer. Ifølge Cézanne alle grundformer i naturen kan føres tilbage på geometriske former. Cézannes værk har sine rødder i både Marseille og Aix-en-Provence. To filminstruktører som satte deres plot i byen Marseille. Pagnol blev født i 1895 og er kendt for hans teaterstykker, film og romaner som foregår i Provence men især i Marseille. Hans beskrivelsen af byen og personer er farverig og rørende. Robert Guédiguian stammer også fra Marseille men blev født senere i 1956 og har rødder i Armenien. Guédiguian valgt at bruge film som et politisk redskab. Han beskriver de fattige og deres daligdag. Aktuelle emner som immigration, arbejdsløshed og i dags Marseille er centrale i Guédiguians film.

Hvor & Hvornår

FOF Nord Trommen i Hørsholm

29/9, 6 og 27/10 fra 18:45 til 20:45

Victor Hugo

Opdag en overraskende Victor Hugo fyldt med modsigelser: han var royalist, bonapartist før han blev folkets advokaten, vi allesammen kender. Udsædvanlig taler, med en flamboyant politiske karriere, han udfordrede Napoléon IIIs magt  både i ”Assemblée Nationale” hvor han var parlamentsmedlem og på barikkaderne. Han satte sit eget og sin families liv på spil for at forsvare sine idealer.

Mest kendt som romanforfatter med mesterværker som De elendige og Notre-Dame de Paris, han var også en talentfuld teaterforfatter men især en af de mest geniale digtere.

Hans værk var så kolossal at hele familien var nødt til at hjælpe ham med at genlæse, sortere, redigere.

Victor Hugo var drevet af passion.

Han var gift med Adèle men var dybt forelsket i to andre: Juliette Drouet og Léonie Biard.

Men hans kærlighed for frihed og retfærdighed var vigtere end alt andet inkluderet hans eget liv :  han blev forvist og skulle leve i eksil i 20 år.

Frankrig gik i landesorg da han døde i 1885.

Hvor & Hvornår

Studieskolen, Borgergade 12, København

2/10 fra 10:30-12:30

Simone Veil og Charles de Gaulle

Simone Veil og Charles De Gaulle var to prominente politiske personligheder i Frankrigs XX. århundrede.
Under anden verdens krig, var de begge to enten aktor eller offer og deres imponerende politiske karriere startede midt i XX. århundrede. Selvom hun hørte til den højre mere end den venstre fløj, kunne hun ikke tilslutte sig de Gaulles parti, da han efter hendes opfattelse alt for hurtigt lukkede øjnene for Vichy-regeringens aktiviteter under Anden Verdenskrig.
De spillede, hver i sin retning, en vigtig rolle til at skabe fundament af den moderne franske samfund. De Gaulle skabte den V republik og Veil kvindernes frihed.

De Gaulle (1890-1970)

Var en af de stærkeste politiske og historiske præsidenter. Han var leder af de Frie franske styrker under 2. verdenskrig og Frankrigs præsident ellem m1959-1969.

Han etablerede den 5.Republik, løste konflikten i Algeriet, og i Frankrig i maj 1968. Men han trak sig tilbage fordi han havde gjordt afstemningen til et spørgmål om sig selv.

Udenrigspolitisk havde de Gaulle en vision om et Europa, der kunne optræde samlet og uafhængigt udadtil, og han ønskede et tæt samarbejde med Vesttyskland samt en forbedring af forholdet til Østeuropa.

  • Fra ”La Grande guerre” til skabelsen af den V. Republik
  • Hvordan de Gaulle styrrede de store krise som  Algeriet, Maj 68 og fransk undenrigspolitik.

Simone Veil (1927-2017)

Var jurist, politiker, og feminist. Tidligere minister og første kvindelige europaparlamentsformand i 79. Hun overlevede koncentrationslejren i Auschwitz. Som feminist, inførte hun loven om fri abort ”La loi Veil”i 1975. Medlem af l’Académie Française og begravet i Panthéon var de to sidste store ærebevisninger hun modtg.. Men mest af alt var hun meget populær blandt Franskmænd for hendes kompetence, fornuft og tolerance

  1. Fra en beskyttet ungdom til koncentrationslejeren i Auschwitz. Hvordan udvikledeVeils karriere som magistrat i det franske retsystem til politikker . “Det var som om min ungdom og livsappetit beskyttede mig, som om noget i mig, der stadig hørte en anden verden til, havde gjort mig til noget særligt i denne brutale kvindes øjne”. – Simone Veil i selvbiografien, “Et liv” fra 2007.
  2. Simone Veil fik sig en helt usædvanlig position i fransk politik med hendes ideologifri politisk praksis.  Hun var kendt for sin feministiske og sociale engagement. Også for hendes kamp for Europa ,som den eneste garanti for at fortiden ikke gentager sig.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 21, 28/10 og 4 og 11/11 fra 13-14:45 !

Nørreport: 23, 30/10 og 6, 13/11 fra 10:30-12:15 !

Mit Frankrig – Normandiet

Cand. mag. i litteratur Jacqueline Rousselon

Fire foredrag formidlet på let forståeligt fransk

Normandiet er en charmerende region med en enestående natur og en rig historie. Langs hele kysten finder man vidnesbyrd om et af verdenshistoriens mest dramatiske øjeblikke og i baglandet lokker spændende og smukke kulturelle oplevelser.

1. En rig historie og kulturarv: fra vikingehøvding Rollo som blev hertug af Normandiet og senere Jeanne d’Arc til Anden verdens krig, som udspillede sig på Normandiets strande den 6. juni 1944. 

 

2. Natur og kultur:  der er både landlig idyl og vilde kyster. På Côte d’Albâtre går de stejle klipper lige ned til de stenede strande som for eksempel i Etretat. Fra La Manche og gennem halvøen Cotentin fører områder med marskland, heder og klipper hele vejen til Mont-Saint-Michel. Historiske bygningsværker er der masser af i Rouen, hvor det middelalderlige kvarter med sine bindingsværkshuse går tilbage til Jeanne d’Arcs tid. Bykernen i Havre, der har en stor handelshavn, er blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af Auguste Perrets genopbygning efter 2. verdenskrig. I Caen finder man Abbaye aux Dames fra Vilhelm Erobreren og dronning Mathildes tid og Hundredårskrigen, som bliver fortalt på Bayeux-tapetet.

 

3. Impressionismens vugge: Det var i Le Havre, at Claude Monet i 1872 malede det berømte værk ”Impression, soleil levant” (Indtryk, solopgang), som gav retningen sit navn. Kunstelskere fra hele verden valfarter i øvrigt stadig til Giverny, hvor Monet boede i adskillige år. Men Giverny er ikke det eneste sted, der tiltrak de impressionistiske malere. De forskelligartede normanniske landskaber med forrevne klippekyster, strande med et særpræget og næsten mystisk lys samt de mange kirker og klostre er foreviget på et utal af malerier.

4. En rig gastronomi: Gastronomien er således mangefacetteret, omend de tre hovedprodukter er æbler, oste og skaldyr.
Få steder i verden dyrker man så mange æbler som i Normandiet. Her har man også flere såkaldte cider-ruter. Normandiet består af fem departementer, hvoraf det ene hedder Calvados, og det er naturligvis dette departement, som den berømte æblebrændevin er opkaldt efter.
I Normandiet produceres et utal af lokale oste, og næsten hver by i landbrugsområderne har sin egen variant. I byen Camembert producerer man den verdensberømte ost af samme navn.
Normandiet er kendt for at være Frankrigs epicenter for dyrkning og fangst af østers og muslinger. 

Hvor & Hvornår

FOF Nord

Tirsdag 17.00-19.00 – FOF Huset, Ordrupvej 60

3/11, 10/11, 17/11, 24/11 2020
(Gentofte)