Foredrag på letforståeligt fransk

Cycle Normandie

La Normandie (première partie) : Voyage dans le temps et dans l’espace

Har du været i Normandiet? Eller drømmer du om en tur til denne skønne region i Frankrig? Dette efterår holder vi to foredrag om Normadiet, dette er det første. Det næste handler om kunst og kunstnere i Normandiet. Du kan komme til foredragene uafhængigt af hinanden. Måske er du mere interesseret i historie end i kunst eller omvendt? Hvis du er interesseret i begge dele, så er du selvfølgelig velkommen til begge foredrag. Der er så meget at fortælle om Normadiet, at det ikke kan klares på et foredrag. Du kan godt glæde dig til mange gode historier om Normandiet.

Kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle om Normandiet, som har en helt særlig plads, i Frankrigs historie. Det er en region, der gennem historien har været skueplads for mange slag og erobringstogter.

Normadiet er blandt andet kendt for sin arv fra vikingerne, som gav navn til regionen og for sine tætte forbindelser til England og ikke mindst for henrettelsen af Jeanne d’Arc i Rouen i 1431. 2. verdenskrig har også sat sit præg på regionen. Landgangen i Normandiet 6. juni 1944, D-dagen, var en imponerende militær bedrift, som dog havde en høj pris, da mange soldater omkom. Der er mange mindesmærker, museer og ikke mindst soldatergravpladser.

Jacqueline vil guide os gennem regionens storslåede landskaber, der er formet af naturen og de mere hemmelige steder, der er formgivet af mennesker gennem hundredvis af år. Jacqueline giver eksempler på arkitektoniske vidundere fra flere forskellige århundreder.

A bientôt !
Vi serverer et glas vin i pausen, som er inkluderet i prisen.

Hvor & Hvornår

Det foregår på Studieskolen


Borgergade 12, 1. sal, lokale meddeles på tavlen
Fredag den 20/9.
Kl. 16.30-19.00

La Normandie (deuxième partie) : terre d’artistes

Kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle om den kunstneriske side af Normandiet på letforståeligt fransk. Det er det andet foredrag om Normandiet i dette efterår. Det første foredrag i september har fokus på Normandiets historie og landskaber. Man kan komme til foredragene uafhængigt af hinanden, men de supplerer naturligvis hinanden godt, hvis man både er interesseret i historie og kunst.

Normandiet er ikke kun en region med en rig historie, men også en meget kulturel region – med forfattere som Corneille, Maupassant, Flaubert og Hugo, musikere som Éric Satie og ikke mindst mange kunstmalere.

Jacqueline Rousselon fokuserer på Impressionismens historie, som man siger blev født med Monet i Normandiet. Kom og hør hvordan impressionismen kom til verden – vi har det præcise sted, dato og tidspunktet for fødslen!

Vær klar på at blive fortryllet af de mange landskaber, som inspirererede malerne til at levere stor kunst.

A bientôt !
Vi serverer en kop kaffe og en croissant i pausen, som er inkluderet i prisen.

Hvor & Hvornår

Det foregår på Studieskolen


Borgergade 12, 1. sal, i lokale 105
Fredag den 11/10.
Kl. 10.30-13.00

Joyeux anniversaire Juliette !

Juliette Binoche fyldte 60 år den 9. marts 2024.
Det fejrer vi med et foredrag på letforståeligt fransk og et glas vin. Jacqueline Rousselon tager os med på en rejse gennem Juliette Binoches utrolige karriere. Hun er en af Frankrigs mest populære skuespillerinder og har spillet et hav af forskellige roller.

Juliette blev født i Paris og har en imponerende filmkarriere med over 60 franske og internationale film. Hun har brilleret i en lang række roller, fra den forelskede kvinde i Leos Carax’ Les Amants du Pont-Neuf til den hengivne sygeplejerske i Anthony Minghellas Den engelske patient, som hun vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle for. Hun var også den første til at vinde en pris på de tre største filmfestivaler: Cannes, Venedig og Berlin, en bedrift, som kun Julianne Moore senere har gentaget.
Hun fik sit internationale gennembrud som lægens (spillet af Daniel Day-Lewis) hustru i filmatiseringen af Kunderas brag af en roman Tilværelsens ulidelige lethed. Vi glemmer hende ikke i trilogien Bleu, Blanc, Rouge. Senest har Juliette fortryllet os i Pot-au-feu. Lige nu er hun med i den amerikanske tv-serie The New Look.

Juliette er også et modeikon, og hun spiller også teater og har endda tid til at danse! Hun er også kendt for sit engagement i miljø, politik og feminisme.

A bientôt !
Vi serverer et glas vin i pausen, som er inkluderet i prisen.

juliette-binoche

Hvor & Hvornår

Det foregår på Studieskolen


Borgergade 12, 1. sal, i lokale 105
Fredag den 22/11.
Kl. 16.30-19.00

Fransk historie med Jacqueline: ”Les Années Folles”

Efterkrigsgenerationen nægtede at se 1920’erne som sorgens år. Alt, hvad de ønskede, var at have det sjovt og leve livet fuldt ud. De gjorde Paris til deres legeplads og gjorde det til århundredets mest kreative årti – men de kunne aldrig have gjort det alene.

Siden krigens afslutning har de fået følgeskab af udlændinge fra hele Europa. Uden dem ville 1920’erne aldrig være blevet til de brølende tyvere. Næsten 3 millioner immigranter kom til Frankrig i løbet af dette årti, og de fleste af dem havde ikke en krone på lommen. De blev drevet ud af fattigdom, vold og fascismens fremmarch, men for dem var Frankrig menneskerettighedernes land. De brølende tyvere gjorde Paris til den mest kosmopolitiske by i verden.

  1. Picasso, Hemingway, med flere

Fire af periodens største malere var immigranter i Frankrig: En italiensk immigrant, Amedeo Modigliani, en spansk immigrant, Pablo Picasso og en bretonsk jøde, der var konverteret til katolicismen, Max Jacob. Men de var ikke de eneste: Der var også russerne Marc Chagall og Chaïm Soutine, hviderusseren Ossip Zadkine og rumæneren Tristan Tsara. Tsugouharu Foujita fra Japan etablerede sig som en af hovedstadens mest dristige og avantgardistiske malere og blev i de brølende tyveres eufori en stjerne, som den parisiske elite forgudede.

Amerikanerne var også i Paris på det tidspunkt. Deres navne er Ernest Hemingway, John Dos Passos, John Steinbeck og Francis Scott Fitzgerald. Det var i de brølende tyveres Paris, at de skulle skrive en af de mest strålende sider af amerikansk litteratur. »Paris er en fest!« sagde Hemingway om denne parisiske periode med legendariske og endeløse fester.

  1. Feminisering

Kiki de Montparnasses vovede liv var en undtagelse. Den polske maler Tamara de Lempicka var stjerne i salonerne i de brølende tyvere og skabte en kraftfuld erotisk kunst, som begejstrede pressen i begyndelsen af trediverne. Hun blev glemt og blev først genopdaget i slutningen af det 20. århundrede.

I kølvandet på Første Verdenskrig var feminiseringen af bilkørsel eksponentiel og blev opmuntret. I fodsporene på et land, der var en pioner inden for bilindustrien, vandt franske kvinder sportsløb og rallyer og blev veritable berømtheder. På det tidspunkt havde franske kvinder endnu ikke stemmeret, men der var begyndt at ske noget. Der var ikke noget useriøst over stilen i de brølende tyvere.

Moden arbejdede hen imod frigørelse gennem den berømte Coco Chanels kreationer. Men for det overvældende flertal af kvinder er kunstnerlivet begrænset til kunsten i hjemmet. For mændene var kvindernes frigørelse et glimrende program, så længe det ikke gik ud over køkkengulvet. I disse år var Paris den symbolske hovedstad for art deco-arkitektur med Palais de la Porte-Dorée, Grand Rex-biografen, Molitor-svømmehallen og facaden på Folies-Bergères: Alle parisiske kreationer, der repræsenterer en æstetisk bevægelse præget af den renhed og geometri, der er typisk for perioden efter Første Verdenskrig.

Hvor & Hvornår

FOF

Lyngby, Jernbanepladsen
Jernbanepladsen 14, 1.sal
2800 Kongens Lyngby

Onsdag 25.09.2024, kl. 13:00-14:30

Onsdag 02.10.2024, kl. 13:00-14:30


FOF

KBH V, Humletorvet
Humletorvet 27, 1.sal
1799 København V

Fredag 27.09.2024, kl.10:30-12:00

Fredag 04.10.2024, kl.10:30-12:00

Mit Frankrig: Tre franske kulturelle ikoner

Hvis du vil forstå den franske kultur, er du nødt til at kende dens symboler og ikoner.

I denne foredragsrække med tre foredrag vil Jacqueline Rousselon introducere dig til tre vigtige kulturelle ikoner.

  1. Jean-Baptiste Poquelin

Jean-Baptiste Poquelin levede fra 1622-1673 og blev kendt som Molière. Han var den fødte komiker, yndlingsskuespiller og protege af Solkongen. Det mest prestigefyldte teater i Frankrig blev bygget efter ordre fra Solkongen til ære for ham.

Han var både instruktør og en genial forfatter, og han levede udelukkende for og gennem teatret. I midten af det 17. århundrede opfandt han den sociale komedie med dens store spørgsmål, som stadig vækker genklang i dag. Hans repertoire af 35 komedier er blevet overleveret fra generation til generation i århundreder, og hans ekstraordinære arbejde er et univers i sig selv – et galleri af malerier, der subtilt skildrer sjælens forviklinger.

400 år efter sin fødsel fejres han i hele Frankrig og i udlandet.

  1. La Tour Eiffel

Den mest berømte bygning i verden er en overlever. Flere gange efter opførelsen i 1889 overvejede folk seriøst at rive det ned, da mange syntes, det var grimt. Det var først i 1910, at det fik sin permanente plads ved siden af Seinen. Den store jerndame er Gustave Eiffel og to af hans medarbejderes værk. Denne spektakulære struktur blev bygget på kun to år til verdensudstillingen i 1889 og skulle illustrere Frankrigs industrielle boom kun 100 år efter revolutionen i 1789.

I dag er tårnet en af de største attraktioner på den internationale turistrute med 7 millioner besøgende om året.

Jacqueline Rousselon vil afsløre mange fascinerende detaljer om dette ekstraordinære monument. Hvordan og hvorfor blev tårnet Frankrigs vigtigste ikon?

  1. La Vème République française et ses présidents de de Gaulle à Macron

For at forstå det franske samfund, dets debatter og kontroverser, er vi nødt til at undersøge dem i lyset af de republikanske principper, der udgør landets politiske identitet. Det var under revolutionen, at republikken blev etableret på grundlag af den universelle erklæring om menneskets og borgerens rettigheder i 1789.

I dag er republikken sekulær, udelelig og demokratisk. Men hvad betyder det? Og hvilken rolle spiller republikkens præsident i alt dette? Hvordan fungerer den franske republik, og hvad er dens værdier, symboler og institutioner i dag?

Hvor & Hvornår

FOF

Kulturhus Trommen, Hørsholm
Bibliotekstorvet 1
2970 Hørsholm

Tirsdag 29.10.2024, kl. 18:30-20:30

Tirsdag 05.11.2024, kl. 18:30-20:30

Tirsdag 12.11.2024, kl. 18:30-20:30


FOF

Byens Hus, Hellerup
Hellerupvej 24
2900 Hellerup

Tirsdag 19.11.2024, kl. 17:00-18:30

Tirsdag 26.11.2024, kl. 17:00-18:30

Tirsdag 03.12.2024, kl.17:00-18:30

Mit Frankrig: Fransk gastronomi

Fransk gastronomi er opbygget af en århundreder gammel arv fra det traditionelle familiecuisine til det moderne og innovative cuisine.

  1. Historien bag fransk gastronomi

Fransk gastronomi har et ubestridt verdensomspændende ry. Men hvor kommer denne gastronomi fra, som er ophøjet til en livskunst? I Frankrig går gastronomiens historie tilbage til gallerne, som udviklede en kult, hvor de spiste og drak godt.

Senere i middelalderen var selskaber en mulighed for at vise sin rang, rigdom og prestige, og der blev derfor afholdt overdådige bryllupper og fejringer af alliancer, sejre, fødsler osv. Der var underholdning, måltidet var sammensat af flere retter, og bordene var farverige.

Det store franske køkken kom til sin ret under Ludvig den 14.s regeringstid, hvor måltiderne blev en teaterforestilling orkestreret af “maître d’hôtel”. I 1700-tallet nåede den franske gastronomi sit foreløbige højdepunkt. Kokkene kreerede de bedste og mest raffinerede ingredienser ved at blande eller nedbryde produkter for at opnå en suveræn harmoni i smagen.

  1. Nyere fransk gastronomi

Auguste Escoffier fornyede sin tilgang til måltidet ved at præsentere retterne på en enklere og mere naturlig måde i begyndelsen af 1900-tallet. I 1960’erne var de franske kokke tidens største kokke.

Paul Bocuse, der blev valgt til århundredets kok og skabte den internationale Bocuse d’Or-konkurrence, bragte kokkefaget ud af skyggen. I slutningen af 1900-tallet var Alain Ducasse, Guy Savoy, Joël Robuchon og Michel Troisgros nogle af de berømte kokke, der forstod at forfine fortidens arv og få mest muligt ud af de lokale råvarer.

Hvor & Hvornår

FOF

Lyngby, Jernbanepladsen
Jernbanepladsen 14, 1.sal
2800 Kongens Lyngby

Onsdag 30.10.2024, kl. 13:00-14:30

Onsdag 06.11.2024, kl. 13:00-14:30


FOF

KBH V, Humletorvet
Humletorvet 27, 1.sal
1799 København V

Fredag 01.11.2024, kl. 10:30-12:00

Fredag 08.11.2024, kl. 10:30-12:00

Abonner på mit nyhedsbrev