Foredrag på letforståeligt fransk

5 kunstner som blev inspireret af deres fødeland:

To litterære personligheder. Albert Camus og Algeriet, Marguerite Duras og Indokina.
Billedkunstneren, Paul Cézanne og Provence. Og to markante filminstuktører, Marcel Pagnol og Robert Guédiguian. Både har brugt Marseille som scenen til deres film.
Der bliver talt om literatur, billedkunst og film i et polititisk, social og historisk perspektiv.

Albert Camus og Algériet

Albert Camus blev født i Algeriet i 1913 og voksede op i en fattig arbejderfamilie. Han havde en livlig fantasi, der sammen med et sanseligt liv under den nordafrikanske sol gjorde ham til en stor forfatter.
Hans romaner »Den fremmede«, »Pesten« og »Faldet« sætter eksistentialismen op mod absurditeten og forvandler tunge filosofiske temaer om livets meningsløshed til fængslende fortællinger. Han debuterede i 1937, modtog Nobelprisen i 1957, men allerede i 1960 døde han under mystiske omstændigheder i en bilulykke.

Marguerite Duras og Indokina

Den franske forfatter og filmskaber Marguerite Duras blev født i 1914 i Vietman, dengang Fransk Indokina. Da hun var syv år gammel døde hendes far, men moren valgte at blive i Indokina, hvor familien levede fattigt, efter at hun havde tabt sin opsparing på jordspekulation. Moren kom sig aldrig helt over tabet, og hendes ulykke kom til at præge hele familien og blev et tilbagevendende tema i Duras’ forfatterskab.

Paul Cézanne og Provence.
Marcel Pagnol, Robert Guédiguian og Marseille

Moderne kunst blev født i Sydfrankrig sammen med Paul Cézanne. Han arbejdede primært med formen og volumer. Ifølge Cézanne alle grundformer i naturen kan føres tilbage på geometriske former. Cézannes værk har sine rødder i både Marseille og Aix-en-Provence. To filminstruktører som satte deres plot i byen Marseille. Pagnol blev født i 1895 og er kendt for hans teaterstykker, film og romaner som foregår i Provence men især i Marseille. Hans beskrivelsen af byen og personer er farverig og rørende. Robert Guédiguian stammer også fra Marseille men blev født senere i 1956 og har rødder i Armenien. Guédiguian valgt at bruge film som et politisk redskab. Han beskriver de fattige og deres daligdag. Aktuelle emner som immigration, arbejdsløshed og i dags Marseille er centrale i Guédiguians film.

Hvor & Hvornår

FOF Nord Trommen i Hørsholm

29/9, 6 og 27/10 fra 18:45 til 20:45

FOF Nord

Tirsdag 17.00-19.00 – FOF Huset, Ordrupvej 60

3/11, 10/11, 17/11, 24/11 2020
(Gentofte)

Simone Veil og Charles de Gaulle

Simone Veil og Charles De Gaulle var to prominente politiske personligheder i Frankrigs XX. århundrede.
Under anden verdens krig, var de begge to enten aktor eller offer og deres imponerende politiske karriere startede midt i XX. århundrede. Selvom hun hørte til den højre mere end den venstre fløj, kunne hun ikke tilslutte sig de Gaulles parti, da han efter hendes opfattelse alt for hurtigt lukkede øjnene for Vichy-regeringens aktiviteter under Anden Verdenskrig.
De spillede, hver i sin retning, en vigtig rolle til at skabe fundament af den moderne franske samfund. De Gaulle skabte den V republik og Veil kvindernes frihed.

De Gaulle (1890-1970)

Var en af de stærkeste politiske og historiske præsidenter. Han var leder af de Frie franske styrker under 2. verdenskrig og Frankrigs præsident ellem m1959-1969.

Han etablerede den 5.Republik, løste konflikten i Algeriet, og i Frankrig i maj 1968. Men han trak sig tilbage fordi han havde gjordt afstemningen til et spørgmål om sig selv.

Udenrigspolitisk havde de Gaulle en vision om et Europa, der kunne optræde samlet og uafhængigt udadtil, og han ønskede et tæt samarbejde med Vesttyskland samt en forbedring af forholdet til Østeuropa.

 • Fra ”La Grande guerre” til skabelsen af den V. Republik
 • Hvordan de Gaulle styrrede de store krise som  Algeriet, Maj 68 og fransk undenrigspolitik.

Simone Veil (1927-2017)

Var jurist, politiker, og feminist. Tidligere minister og første kvindelige europaparlamentsformand i 79. Hun overlevede koncentrationslejren i Auschwitz. Som feminist, inførte hun loven om fri abort ”La loi Veil”i 1975. Medlem af l’Académie Française og begravet i Panthéon var de to sidste store ærebevisninger hun modtg.. Men mest af alt var hun meget populær blandt Franskmænd for hendes kompetence, fornuft og tolerance

 1. Fra en beskyttet ungdom til koncentrationslejeren i Auschwitz. Hvordan udvikledeVeils karriere som magistrat i det franske retsystem til politikker . “Det var som om min ungdom og livsappetit beskyttede mig, som om noget i mig, der stadig hørte en anden verden til, havde gjort mig til noget særligt i denne brutale kvindes øjne”. – Simone Veil i selvbiografien, “Et liv” fra 2007.
 2. Simone Veil fik sig en helt usædvanlig position i fransk politik med hendes ideologifri politisk praksis.  Hun var kendt for sin feministiske og sociale engagement. Også for hendes kamp for Europa ,som den eneste garanti for at fortiden ikke gentager sig.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 21, 28/10 og 4 og 11/11 fra 13-14:45 !

Nørreport: 23, 30/10 og 6, 13/11 fra 10:30-12:15 !

Mit Frankrig: Montpellier og Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon var en fransk region indtil 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Midi-Pyrénées, for at danne den nye region Occitanie. Regionen er en perle med en betagende kystlinie, som strækker sig fra den spanske grænse ved Pyrenæerne op mod Marseille og Nîmes.

Med en rig middelalderlige historie, og fantastiske arkitektur, blandt andet spektakulære romerske arkitektur, den er også nogle af Frankrigs bedste køkken.

 

 1. Historien om Languedoc-Roussillon strækker sig helt tilbage til tidspunktet for den romerske erobring med Narbonne som en af de vigtigste havne i Middelhavet, Historiske byer som Nîmes og dets urgamle, romerske Placeringen i den sydlige del af riget, betød også en stærk påvirkning fra den mauriske kultur. Languedoc-Roussillon blev en permanent del af Kongeriget Frankrig i 1271, den blev også præget af katarer og templeridder.Montpellier har været regionens største by indil 2016 og bliver fokus på denne foredrag. Den er en sand kosmopolitisk storby fyldt med liv og studerende. Narbonne, Perpignan og middelalderbyen, Carcassonnes historie er præget af katarer og templeridder markant kultur.
 1. Betagende natur hvori romerske arkitektur er integreret, som for eksempel den majestæstike Pont du Gard. En ting som også bør nævnes, er den berømte kanal, Le Canal du Midi, og de imponerende bjerglandskaber ved Gorges du Tarn og Cevennes med klassiske landsbyer, floder og vandreruter i den betagende natur, hvor man kan stadig besøg katarernes slotruiner.
 1. Kultur og gastronomi

Gastronomi og vin er meget anderles end det man plejer at finde i Provence selvom de to regioner er tæt på hinanden.

Tæt på Carcassonne, ligger de smukke høje plateauer, hvor Corbières-vinmarkerne er solidt plantet i jorden så langt øjet rækker.

To kunstner blev født i Sète : Georges Brassens og Juliette Greco. Hvor Greco blev hurtigt symbol af Paris og Saint-Germain des Prés , Georges Brassens var meget mere tilknyttet Sydfrankrig og lille havneby Sète, som inspirerede nogle af hans sange.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 24/2, 3/3 og 10/3 2021 fra 13-14:45 !

Nørreport: 26/2, 5/3 og 12/3 2021 fra 10:30-12:15 !

Franske filmforedrag

Er livet virkelig for kort for franske film? Dette række foredrag som starter i marts er en pot-pourri af franske kultfilm.

Du bliver præsenteret for en oversigt af nogle af de mest populære film blandt Franskmænd: kærlighedshistorier, krimier, actionfilm og ikke mindst sjove og humoristiske film.

 

Den første gang bliver temaet: ”Tre kultfilm om tre kvinder”.

 

37,2 le matin af Jean-Jacques Beinex fra 1986 (kendt som Betty blue i Danmark)

Inderlighed, jalousi og afhængighed er nøgleordene i den franske filmklassiker ’Betty Blue’. Filmen bæres af de to hovedpersoner Zorg og Betty – og især Betty (spillet absolut henrivende autentisk af Béatrice Dalle).

Det er et både komisk og let drama, som efterhånden transformeres til en mørk tragedie.

Man umuligt kan være uberørt af den film.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain af Jean-Pierre Jeunet fra 2001 (også kendt som Amélie fra Montmartre)

Den er magisk, smuk og sjov og en fantastisk kærlighedshistorie! Det er også en rigtig god skildring af Paris og franske traditioner som cafékulturen og gastronomien.

La Môme af Olivier Dahan fra 2007 (kendes som Spurven på dansk)

“La Môme skal nævnes for det ekstraordinære skuespil Marion Cotillard leverer (og som hun også vandt en Oscar for). Filmen skildrer historien om Edit Piaf og hendes uddødlige musik og tagisk historie.

Hvor & Hvornår

FOF København, Nørreport

19/3 2021 , 10.30 til 12:30

Fransk Litteratur med Jacqueline Rousselon

 1. Feminismen i fransk litteratur
 • Historien om feminismen i Frankrig fra den 70s’ MLF ( Mouvement de Libération des Femmes) til i dags’ bevægelsen ”Balance ton porc”, som er den svarende part til ”Me too”
 • De store feministe forfættre i fransk litteratur fra Olympe de Gouges’ tid i 18. århundred, 60’erne til og med de moderne 2000: Simone de Beauvoir, Elisabeth Badinter, Hélène Cixous, Eliette Abécassis.
 
 
 
 
 1. Fokus på en provokativ forfatter, Virginie Despentes og hendes ”trash litteratur”.

Hun er erklæret feminist, optaget af #metoo-bevægelsen.

Hun har ingen formel uddannelse og arbejdede i sine ungdomsår som sexarbejder, ekspedient i en pladebutik og som anmelder af pornofilm. Hun begyndte at skrive fiktion om sit liv og det miljø, hun var en del af, i begyndelsen af 20’erne og udgav sin første bog som 23-årig.

Med hendes første roman ”Baise-moi” i 1993,  trækker Virginie Despentes læseren igennem et Frankrig præget af uretfærdighed, selvdestruktion og vold. Sporene fortsætter i trilogien om den hjemløse Vernon Subutex.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 14/4 og  21/4 fra kl. 13-14:45 !

Nørreport: 16/4 og 23/4 fra kl. 10:30-12:15 !