Foredrag på letforståeligt fransk

Mit Frankrig: Montpellier og Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon var en fransk region indtil 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Midi-Pyrénées, for at danne den nye region Occitanie. Regionen er en perle med en betagende kystlinie, som strækker sig fra den spanske grænse ved Pyrenæerne op mod Marseille og Nîmes.

Med en rig middelalderlige historie, og fantastiske arkitektur, blandt andet spektakulære romerske arkitektur, den er også nogle af Frankrigs bedste køkken.

 

  1. Historien om Languedoc-Roussillon strækker sig helt tilbage til tidspunktet for den romerske erobring med Narbonne som en af de vigtigste havne i Middelhavet, Historiske byer som Nîmes og dets urgamle, romerske Placeringen i den sydlige del af riget, betød også en stærk påvirkning fra den mauriske kultur. Languedoc-Roussillon blev en permanent del af Kongeriget Frankrig i 1271, den blev også præget af katarer og templeridder.Montpellier har været regionens største by indil 2016 og bliver fokus på denne foredrag. Den er en sand kosmopolitisk storby fyldt med liv og studerende. Narbonne, Perpignan og middelalderbyen, Carcassonnes historie er præget af katarer og templeridder markant kultur.
  1. Betagende natur hvori romerske arkitektur er integreret, som for eksempel den majestæstike Pont du Gard. En ting som også bør nævnes, er den berømte kanal, Le Canal du Midi, og de imponerende bjerglandskaber ved Gorges du Tarn og Cevennes med klassiske landsbyer, floder og vandreruter i den betagende natur, hvor man kan stadig besøg katarernes slotruiner.
  1. Kultur og gastronomi

Gastronomi og vin er meget anderles end det man plejer at finde i Provence selvom de to regioner er tæt på hinanden.

Tæt på Carcassonne, ligger de smukke høje plateauer, hvor Corbières-vinmarkerne er solidt plantet i jorden så langt øjet rækker.

To kunstner blev født i Sète : Georges Brassens og Juliette Greco. Hvor Greco blev hurtigt symbol af Paris og Saint-Germain des Prés , Georges Brassens var meget mere tilknyttet Sydfrankrig og lille havneby Sète, som inspirerede nogle af hans sange.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 24/2, 3/3 og 10/3 2021 fra 13-14:45 !

Nørreport: 26/2, 5/3 og 12/3 2021 fra 10:30-12:15 !

Franske filmforedrag

Er livet virkelig for kort for franske film? Dette række foredrag som starter i marts er en pot-pourri af franske kultfilm.

Du bliver præsenteret for en oversigt af nogle af de mest populære film blandt Franskmænd: kærlighedshistorier, krimier, actionfilm og ikke mindst sjove og humoristiske film.

 

Den første gang bliver temaet: ”Tre kultfilm om tre kvinder”.

 

37,2 le matin af Jean-Jacques Beinex fra 1986 (kendt som Betty blue i Danmark)

Inderlighed, jalousi og afhængighed er nøgleordene i den franske filmklassiker ’Betty Blue’. Filmen bæres af de to hovedpersoner Zorg og Betty – og især Betty (spillet absolut henrivende autentisk af Béatrice Dalle).

Det er et både komisk og let drama, som efterhånden transformeres til en mørk tragedie.

Man umuligt kan være uberørt af den film.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain af Jean-Pierre Jeunet fra 2001 (også kendt som Amélie fra Montmartre)

Den er magisk, smuk og sjov og en fantastisk kærlighedshistorie! Det er også en rigtig god skildring af Paris og franske traditioner som cafékulturen og gastronomien.

La Môme af Olivier Dahan fra 2007 (kendes som Spurven på dansk)

“La Môme skal nævnes for det ekstraordinære skuespil Marion Cotillard leverer (og som hun også vandt en Oscar for). Filmen skildrer historien om Edit Piaf og hendes uddødlige musik og tagisk historie.

Hvor & Hvornår

FOF København, Nørreport

19/3 2021 , 10.30 til 12:30

Victor Hugo

Opdag en overraskende Victor Hugo fyldt med modsigelser: han var royalist, bonapartist før han blev folkets advokaten, vi allesammen kender. Udsædvanlig taler, med en flamboyant politiske karriere, han udfordrede Napoléon IIIs magt  både i ”Assemblée Nationale” hvor han var parlamentsmedlem og på barikkaderne. Han satte sit eget og sin families liv på spil for at forsvare sine idealer.

Mest kendt som romanforfatter med mesterværker som De elendige og Notre-Dame de Paris, han var også en talentfuld teaterforfatter men især en af de mest geniale digtere.

Hans værk var så kolossal at hele familien var nødt til at hjælpe ham med at genlæse, sortere, redigere.

Victor Hugo var drevet af passion.

Han var gift med Adèle men var dybt forelsket i to andre: Juliette Drouet og Léonie Biard.

Men hans kærlighed for frihed og retfærdighed var vigtere end alt andet inkluderet hans eget liv :  han blev forvist og skulle leve i eksil i 20 år.

Frankrig gik i landesorg da han døde i 1885.

Hvor & Hvornår

Studieskolen, Borgergade 12, København

9/4 fra 10:30-12:30

Fransk Litteratur med Jacqueline Rousselon

  1. Feminismen i fransk litteratur
  • Historien om feminismen i Frankrig fra den 70s’ MLF ( Mouvement de Libération des Femmes) til i dags’ bevægelsen ”Balance ton porc”, som er den svarende part til ”Me too”
  • De store feministe forfættre i fransk litteratur fra Olympe de Gouges’ tid i 18. århundred, 60’erne til og med de moderne 2000: Simone de Beauvoir, Elisabeth Badinter, Hélène Cixous, Eliette Abécassis.
 
 
 
 
  1. Fokus på en provokativ forfatter, Virginie Despentes og hendes ”trash litteratur”.

Hun er erklæret feminist, optaget af #metoo-bevægelsen.

Hun har ingen formel uddannelse og arbejdede i sine ungdomsår som sexarbejder, ekspedient i en pladebutik og som anmelder af pornofilm. Hun begyndte at skrive fiktion om sit liv og det miljø, hun var en del af, i begyndelsen af 20’erne og udgav sin første bog som 23-årig.

Med hendes første roman ”Baise-moi” i 1993,  trækker Virginie Despentes læseren igennem et Frankrig præget af uretfærdighed, selvdestruktion og vold. Sporene fortsætter i trilogien om den hjemløse Vernon Subutex.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 14/4 og  21/4 fra kl. 13-14:45 !

Nørreport: 16/4 og 23/4 fra kl. 10:30-12:15 !