Foredrag på letforståeligt fransk

Mit Frankrig – Skatte i Vaucluse

Vaucluse er et fransk departement i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur. Den maksimale højde er 1.912 meter på Mont Ventoux. Dens indbyggere kaldes Vauclusiens. I Avignon, Vaucluses hovedby, er Palais des Papes udgangspunktet for en opdagelse af denne storslåede region i Provence.

Første foredrag: Den berømte Pont d’Avignon, som blev ødelagt og genopbygget flere gange, var næsten en kilometer lang i Middelalderen. Det var den eneste flodovergang mellem Lyon og Middelhavet. Den gav paven og det pavelige hof adgang til byen Avignon. Denne bro er et af Vaucluses vidundere.

I det 14. århundrede boede ni paver i Palais des Papes.  Avignon blev det nye Rom.

Inde i paladset skabte store kunstnere, hvoraf nogle kom fra Italien, mesterværker i Saint-Martial-kapellet.

En anden arv er de prestigefyldte vinmarker i Châteauneuf-du-pape. Deres vine er blevet udnyttet siden middelalderen og eksporteres til hele verden.

Andet foredrag: Derefter vil vi opleve Orange og dets gamle teater, som stadig afslører sine hemmeligheder den dag i dag. Arkæologer arbejder stadig på at finde skatte. Mont Ventoux i Vaucluse-bjergene er også en spektakulær vildmarksskat. Det er en vidunderlig beskyttet naturarv, fuld af historie og traditioner og et paradis for sportsfolk og naturelskere.

Tredie foredrag: Mellem lavendelmarker og okkergruber krydser vi Luberon-naturparken, og i Sénanque-klosteret vil vi opleve cisterciensermunkenes dagligdag. Vi slutter af med et besøg i landsbyen Lourmarin, som Albert Camus valgte som sit sidste hjem.

Hvor & Hvornår


Charlottenlund, FOF Nord

20/9, 27/9 og  4/10 fra kl. 17:00-19:00

Hørsholm Bibliotek, FOF Nord 

 22, 29/11, 6/12 fra kl. 18:30-20:30

 

Johnny Hallyday – en fransk legende

Hvem var denne sanger med den exceptionnelle stemme, som kunne samle hundrede tusinder tilskuere i alle aldre og fra alle sociale lag til sine store koncerter?

Det er nu et år siden at Johnny gik bort, men han får stadig franskmændenes hjerter til at banke. Hans sidste album udkom posthumt og solgte over en million eksemplarer på en uge.

Kom og hør historien om hans liv, hans musik og ikke mindst hans smukkeste sange.

Hvor & Hvornår

 I samarbejde med FOF København
Fredag 7/10 fra 10.30-12.15  Humletorvet Carlsberg By

Mit Frankrig – Languedoc-Roussillon

Områdets historie går tilbage til den romerske erobring af Narbonne. Den sydlige beliggenhed førte til en stærk indflydelse fra den mauriske kultur, men katarerne og tempelridderne satte også deres præg på regionen, som blev en del af det franske kongerige i 1271. Montpellier, den største by i regionen, er rig på historisk og kulturel arv.

Vi vil også opleve betagende landskaber med Gorges du Tarn, den majestætiske Pont du Gard, Canal du Midi og Cévennerne med klassiske landsbyer, floder og vandrestier, hvor du stadig kan besøge ruinerne af katarernes slotte.

Vin og mad er helt anderledes end det, du finder i Provence. I nærheden af Carcassonne ligger de smukke højsletter, hvor vinmarkerne i Corbières er plantet så langt øjet rækker.

I havnebyen Sète blev Georges Brassens og Juliette Greco født. Mens Greco hurtigt blev et symbol på Paris og Saint-Germain des Prés, var Georges Brassens mere knyttet til Sète, som også inspirerede ham til nogle af hans sange.

Hvor & Hvornår

 I samarbejde med FOF København

Onsdage 2/11, 9/11 fra kl. 13.00-14.45 i Lyngby 
Fredage 28/10, 4/11 fra kl. 10.30-12.15 Humletorvet, Carlsberg By 

400 år med Molière!

I januar 1622 blev Jean-Baptiste Poquelin, som skulle blive Molière, født. Dette komiske geni gjorde den borgerlige familie til en af hans foretrukne legepladser. Misbrugende fædre, børn, der søger frigørelse… Hans karakterer er ikke blevet en smule ældre.

Hvor & Hvornår

Fredag den 25. november fra 10.30-12.30 i København med Studieskolen

”Berømte par”: Georges Sand og Frédéric Chopin, Colette og Willy

 

Den franske litteratur er rig på mystiske kærlighedshistorier, som har sat deres præg på litterære værker. Jeg vil tale om George Sands forhold til Alfred de Musset og Frédéric Chopin og Colettes dramatiske forhold til Henry Gauthier-Villars, kendt som Willy.

Hvor & Hvornår

Onsdage 30/11, 7/12 fra 13-14.45 i Lyngby med FOF København

Fredage 2, 9/12 fra 10.30-12.15 i Carlsberg By med FOF København

Jacques Brel, 1929-1978, belgisk-fransk komponist og sin tids bedste visekunstner.

Kendt for viser som »Les Bourgeois« (1962) og »Ne me quitte pas« (1959).

Jacques Brel : en gave til den franske visetradition
I Frankrig passer de på det franske sprog. Det har de altid gjort, og faktisk er der et krav om, at radioen skal spille minimum 40% fransksproget eller lokalsproget musik. Måske er det en af grundene til at belgiske Jacques Brel stadig har et stort publikum i Frankrig og selvfølgelig også i Belgien.
Hvis man er lidt interesseret i den stolte, franske visetradition, så kommer man ikke udenom Jacques Brel. Han synger langsomt og tydeligt ? det er en fornøjelse for de frankofile ører. De fleste kender Ne me quitte pas – forlad mig ikke ? som faktisk ikke er ikke en sang om kærlighed ifølge Brel, men handler om smerte, fejhed og ydmygelse. Brel skrev sangen efter bruddet med en af sine mange elskerinder, som hans hustru Thérèse Michielsen så gennem fingre med.
Kærligheden, livet, alderdommen dødsangst og ikke mindst Belgien fylder meget i Brels repertoire fx Les vieux og Bruxelles. Og han holder sig ikke tilbage for samfundssatire fx i visen Les Bourgeois (1962). Hans indflydelse som sangskriver kan ikke underkendes, og han har inspireret mange andre sangere ? så forskellige som Nina Simone, Frank Sinatra og Sting, som naturligvis har sunget hans sange på engelsk.
Kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle om Jacques Brel (1929-1978) på letforståeligt fransk. Brel debuterede i Paris i 1952 og blev snart anerkendt som en af sin tids bedste fransksprogede visekunstnere, men han var mere end komponist, digter og sanger. I 1968 fik Jacques Brel stor succes i musicalen Manden fra La Mancha, hvor han spillede hovedrollen som Don Quixote. Herefter bliver han meget optaget af film ? både som skuespiller og som instruktør af fx Le Far West. De sidste år levede han tilbagetrukket, og det vakte stor opsigt, da han i 1977 kort før sin død indspillede en ny plade Brel. Du får masser af inspiration til at gå i gang med Brels mange sange, så du kan få udvidet dit ordforråd på fransk, og samtidig blive klogere på både fransk og belgisk nyere histoire.
Vi byder på et glas vin i pausen, som er inkluderet i prisen.

Foredragene foregår på letforståeligt fransk.

 

Hvor & Hvornår

I samarbejde med Studieskolen

Fredag d.27-01-2023 fra 10:30-12:30

Abonner på mit nyhedsbrev