Foredrag på letforståeligt fransk

Franske filmforedrag

Er livet virkelig for kort for franske film? Dette række foredrag som starter i marts er en pot-pourri af franske kultfilm.

Du bliver præsenteret for en oversigt af nogle af de mest populære film blandt Franskmænd: kærlighedshistorier, krimier, actionfilm og ikke mindst sjove og humoristiske film.

 

Den første gang bliver temaet: ”Tre kultfilm om tre kvinder”.

 

37,2 le matin af Jean-Jacques Beinex fra 1986 (kendt som Betty blue i Danmark)

Inderlighed, jalousi og afhængighed er nøgleordene i den franske filmklassiker ’Betty Blue’. Filmen bæres af de to hovedpersoner Zorg og Betty – og især Betty (spillet absolut henrivende autentisk af Béatrice Dalle).

Det er et både komisk og let drama, som efterhånden transformeres til en mørk tragedie.

Man umuligt kan være uberørt af den film.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain af Jean-Pierre Jeunet fra 2001 (også kendt som Amélie fra Montmartre)

Den er magisk, smuk og sjov og en fantastisk kærlighedshistorie! Det er også en rigtig god skildring af Paris og franske traditioner som cafékulturen og gastronomien.

La Môme af Olivier Dahan fra 2007 (kendes som Spurven på dansk)

“La Môme skal nævnes for det ekstraordinære skuespil Marion Cotillard leverer (og som hun også vandt en Oscar for). Filmen skildrer historien om Edit Piaf og hendes uddødlige musik og tagisk historie.

Hvor & Hvornår

FOF København i Lyngby, Banegårdspladsen

15/10 2021 , 10.30 til 12:15

Fransk Litteratur med Jacqueline Rousselon

  1. Feminismen i fransk litteratur
  • Historien om feminismen i Frankrig fra den 70s’ MLF ( Mouvement de Libération des Femmes) til i dags’ bevægelsen ”Balance ton porc”, som er den svarende part til ”Me too”
  • De store feministe forfættre i fransk litteratur fra Olympe de Gouges’ tid i 18. århundred, 60’erne til og med de moderne 2000: Simone de Beauvoir, Elisabeth Badinter, Hélène Cixous, Eliette Abécassis.
 
 
 
 
  1. Fokus på en provokativ forfatter, Virginie Despentes og hendes ”trash litteratur”.

Hun er erklæret feminist, optaget af #metoo-bevægelsen.

Hun har ingen formel uddannelse og arbejdede i sine ungdomsår som sexarbejder, ekspedient i en pladebutik og som anmelder af pornofilm. Hun begyndte at skrive fiktion om sit liv og det miljø, hun var en del af, i begyndelsen af 20’erne og udgav sin første bog som 23-årig.

Med hendes første roman ”Baise-moi” i 1993,  trækker Virginie Despentes læseren igennem et Frankrig præget af uretfærdighed, selvdestruktion og vold. Sporene fortsætter i trilogien om den hjemløse Vernon Subutex.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 15/9 og  22/9 fra kl. 13-14:45 !

Carlsberg By: 17/9 og 24/9 fra kl. 10:30-12:15 !

Mit Frankrig – Normandiet

Cand. mag. i litteratur Jacqueline Rousselon

Fire foredrag formidlet på let forståeligt fransk

Normandiet er en charmerende region med en enestående natur og en rig historie. Langs hele kysten finder man vidnesbyrd om et af verdenshistoriens mest dramatiske øjeblikke og i baglandet lokker spændende og smukke kulturelle oplevelser.

1. En rig historie og kulturarv: fra vikingehøvding Rollo som blev hertug af Normandiet og senere Jeanne d’Arc til Anden verdens krig, som udspillede sig på Normandiets strande den 6. juni 1944. 

 

2. Natur og kultur:  der er både landlig idyl og vilde kyster. På Côte d’Albâtre går de stejle klipper lige ned til de stenede strande som for eksempel i Etretat. Fra La Manche og gennem halvøen Cotentin fører områder med marskland, heder og klipper hele vejen til Mont-Saint-Michel. Historiske bygningsværker er der masser af i Rouen, hvor det middelalderlige kvarter med sine bindingsværkshuse går tilbage til Jeanne d’Arcs tid. Bykernen i Havre, der har en stor handelshavn, er blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af Auguste Perrets genopbygning efter 2. verdenskrig. I Caen finder man Abbaye aux Dames fra Vilhelm Erobreren og dronning Mathildes tid og Hundredårskrigen, som bliver fortalt på Bayeux-tapetet.

 

3. Impressionismens vugge: Det var i Le Havre, at Claude Monet i 1872 malede det berømte værk ”Impression, soleil levant” (Indtryk, solopgang), som gav retningen sit navn. Kunstelskere fra hele verden valfarter i øvrigt stadig til Giverny, hvor Monet boede i adskillige år. Men Giverny er ikke det eneste sted, der tiltrak de impressionistiske malere. De forskelligartede normanniske landskaber med forrevne klippekyster, strande med et særpræget og næsten mystisk lys samt de mange kirker og klostre er foreviget på et utal af malerier.

4. En rig gastronomi: Gastronomien er således mangefacetteret, omend de tre hovedprodukter er æbler, oste og skaldyr.
Få steder i verden dyrker man så mange æbler som i Normandiet. Her har man også flere såkaldte cider-ruter. Normandiet består af fem departementer, hvoraf det ene hedder Calvados, og det er naturligvis dette departement, som den berømte æblebrændevin er opkaldt efter.
I Normandiet produceres et utal af lokale oste, og næsten hver by i landbrugsområderne har sin egen variant. I byen Camembert producerer man den verdensberømte ost af samme navn.
Normandiet er kendt for at være Frankrigs epicenter for dyrkning og fangst af østers og muslinger. 

Hvor & Hvornår

FOF Nord

Tirsdag 17.00-19.00 – FOF Huset, Ordrupvej 60

7/9, 14/9, 21/9, 28/9 2021
(Gentofte)

Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir

Det mest berømte forfatterpar, som var Paris’ ikoner i 60erne. Simone mødte den tre år ældre Sartre, da hun var 21 år gammel, og de forblev sammen resten af livet. Men det var alt andet end en traditionel kærlighedsfortælling.

Hvor & Hvornår

 I samarbejde Alliance Francaise Roskilde

 – 16/9 2019, kl. 19.30 – 21.30

Hvor & Hvornår

 I samarbejde Alliance Francaise Roskilde

 – 16/9 2019, kl. 19.30 – 21.30

De Gaulle et Veil, deux figures politiques majeures de l’Histoire du XXème siècle

 

De Gaulle (1890-1970)

Var en af de stærkeste politiske og historiske præsidenter. Han var leder af de Frie franske styrker under 2. verdenskrig og Frankrigs præsident mellem m1959-1969.

Han etablerede den 5.Republik, løste konflikten i Algeriet, og i Frankrig i maj 1968. Men han trak sig tilbage fordi han havde gjordt afstemningen til et spørgsmål om sig selv.

Udenrigspolitisk havde de Gaulle en vision om et Europa, der kunne optræde samlet og uafhængigt udadtil, og han ønskede et tæt samarbejde med Vesttyskland samt en forbedring af forholdet til Østeuropa.

  • Fra ”La Grande guerre” til skabelsen af den V. Republik
  • Hvordan de Gaulle styrrede de store krise som  Algeriet, Maj 68 og fransk undenrigspolitik.

Simone Veil (1927-2017)

Var jurist, politiker, og feminist. Tidligere minister og første kvindelige europaparlamentsformand i 79. Hun overlevede koncentrationslejren i Auschwitz. Som feminist, inførte hun loven om fri abort ”La loi Veil”i 1975. Medlem af l’Académie Française og begravet i Panthéon var de to sidste store ærebevisninger hun modtg.. Men mest af alt var hun meget populær blandt Franskmænd for hendes kompetence, fornuft og tolerance

  1. Fra en beskyttet ungdom til koncentrationslejeren i Auschwitz. Hvordan udvikledeVeils karriere som magistrat i det franske retsystem til politikker . “Det var som om min ungdom og livsappetit beskyttede mig, som om noget i mig, der stadig hørte en anden verden til, havde gjort mig til noget særligt i denne brutale kvindes øjne”. – Simone Veil i selvbiografien, “Et liv” fra 2007.
  2. Simone Veil fik sig en helt usædvanlig position i fransk politik med hendes ideologifri politisk praksis.  Hun var kendt for sin feministiske og sociale engagement. Også for hendes kamp for Europa ,som den eneste garanti for at fortiden ikke gentager sig.

Hvor & Hvornår

FOF Nord – Hørsholm

Trommesalen: 26/10, 2/11, 9/11 og 16/11 fra 18.30 – 20.30

FOF Nord – Charlottenlund

Ordrupvej: 23/11, 30/11, 7/12 og 14/12 fra 17.00 – 19.00

 

De Gaulle 50 ans après sa mort, que reste-t-il de sa politique ? Retour sur la vie de « L’homme du 18 juin »

De Gaulle (1890-1970)

Var en af de stærkeste politiske og historiske præsidenter. Han var leder af de Frie franske styrker under 2. verdenskrig og Frankrigs præsident ellem m1959-1969. Han etablerede den 5.Republik, løste konflikten i Algeriet, og i Frankrig i maj 1968. Men han trak sig tilbage fordi han havde gjordt afstemningen til et spørgmål om sig selv. Udenrigspolitisk havde de Gaulle en vision om et Europa, der kunne optræde samlet og uafhængigt udadtil, og han ønskede et tæt samarbejde med Vesttyskland samt en forbedring af forholdet til Østeuropa.
  • Fra ”La Grande guerre” til skabelsen af den V. Republik
  • Hvordan de Gaulle styrrede de store krise som  Algeriet, Maj 68 og fransk undenrigspolitik.

Hvor & Hvornår

 I samarbejde Alliance Francaise Espergærde Bibliotek

 – 4/11 2019, kl. 19.30 – 21.30

Serge Gainsbourg, 1928-1991, komponist, digter og sanger.

En af 1900-tallets mest kendte franske musikere, der tillige arbejdede med film, både som skuespiller og instruktør.

“Je suis venu te dire que je m’en vais, des adieux à jamais…” – kan du huske sangen? Det er et af Serge Gainsbourgs mange hits. Han døde den 2. marts 1991 – kun 62 år gammel og efterlod omkring 500 sange. Du kender sikkert rigtig mange af dem, og de er blevet sunget af så forskellige sangerinder som Gréco, Bardot, France Gall, Deneuve, Adjani og Jane Birkin. I år er det 30 år siden at Gainsbourg gik bort. Hvem var Gainsbourg, og hvad har han betydet for fransk musik og kultur? Jacqueline Rousselon tager os med på en rejse gennem Gainsbourgs liv som kunstner, provokatør, geni, poet og far. Vi skal møde hans muser, lytte til dele af hans utrolige sangskat og høre nogle af de mange historier fra hans utrolige liv med mange op- og nedture. Gainsbourg et temaet for vores første foredrag på fransk efter genåbningen. Vi har glædet os til at invitere jer til foredrag igen. Og vi starter med en kunster, hvis liv handlede om musik, gauloises og alkohol. Vi kan ikke byde på det hele, men vi skal høre uddrag af de store sange, og vi byder også på et glas vin.

Foredragene foregår på letforståeligt fransk.

Hvor & Hvornår

I samarbejde med Studieskolen, Borgergade 12

5/11, kl. 16 – 19.00

Mit Frankrig: Fra Napoleone Buonaparte til Napoléon 1er

Napoléon Bonaparte er en kontroversiel skikkelse i Frankrig. I år, på 200-året for hans dødsdag, mindes han med storstilede ceremonier over hele landet. Samtidig beskriver den politiske venstrefløj og etniske minoritetsgrupper ham som racist og sexist. Han genindførte slaveriet, som Den Franske Revolution havde afskaffet i 1794, og slog hårdt ned på oprør i franske kolonier og også på sin egen ø, Korsika. Men hvem var denne franske kejser, som kom til at dominere europæiske og globale forhold i mere end et årti? På denne foredragsrække nærmer vi os manden og kejseren Napoléon 1er.

1. Fra Korsika til Paris og den franske revolution. Som militærleder, steg Napoléon i graderne under Den Franske Revolution, og stod i spidsen for en lang række succesfulde militærkampagner.

2. L’Aigle og hans Imperium. (Den fransk-danske alliance). Opbygningen af et imperium og på de indre linjer en lang række rationelle og centraliserende reformer af det franske samfund. Samtidig rakte Napoléon en forsonende hånd ud mod den katolske kirke og lod den landflygtige adel vende hjem.

3. La Perfide Albion og eksilet på Sankt Helena. De øvrige store europæiske magter samlet i en mægtig alliance imod Napoléon sendte deres hære imod Frankrig. Napoléons skæbne blev beseglet i slaget ved Waterloo. Efter slaget blev Ludvig den 18. genindsat, og Napoléon sendt i husarrest på Sankt Helena i det sydlige Atlanterhav. Her døde han i 1821.

Hvor & Hvornår

FOF København

Lyngby: 10/11, 17/11 og 24/11 fra kl. 13-14:45 !

Carlsberg By: 12/11, 19/11 og 26/11 fra kl. 10:30-12:15 !