Foredrag på letforståeligt fransk

Charles Aznavours – 100 års jubilæum

Kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle om den ikoniske sanger Charles Aznavour, som ville være fyldt 100 år i 2024. 
 
Charles Aznavour levede et langt og eventyrligt liv, men nåede dog ikke helt at blive 100 år. Aznavour er kendt for sine mange bidrag til den franske sangskat. Jacqueline fortæller hans historie, spiller nogle af de mest berømte sange og sætter dem ind i en større sammenhæng. 
 
Aznavours forældre var armenske flygtninge og drev en café i Paris. Her kom der mange musikere, og lille Charles fik smag for musikken og optrådte for første gang selv, da han var ni år. Aznavour har skrevet sange til mange af de store franske sangere fx Juliette Gréco, Edith Piaf, Maurice Chevalier, Johnny Hallyday og Sylvie Vartan. Men han kunne også selv synge og trak mange gæster til sine koncerter. Og så var der jo også filmkarriereren ved siden af. 
Det har ikke skortet på anerkendelser. Aznavour er national helt i sit fødeland Armenien og har fået mange af de fineste udmærkelser i Frankrig: han er Chevalier de la Légion d’honneur. 
 
Charles Aznavour talte tit om døden, både i sine sange og i interviews. I et kendt citat sagde han.Je refuse d’assister à mon enterrement, c’est ridicule !. Han gik bort 1. oktober 2018 efter et lang bohemeliv med mange glæder. 
 
A bientôt ! 
Vi serverer et glas vin i pausen, som er inkluderet i prisen. 

 

Hvor & Hvornår

Studieskolen, Borgergade 12-14, København

26/01 2024, kl. 16.30-19.00, lokale 133

Klik her for at bestille

”Femmes de pouvoir” på let forståeligt fransk

 
”Alienor d’Aquitaine, reine de France et d’Angleterre” 

Hun blev dronning to gange. Eleanor af Aquitaine (1122-1204) satte sit præg på kongerigerne, Frankrig og England. Raffineret, kultiveret og en erfaren strateg spillede hun ikke kun rollen, som hustru til Ludvig VII og Henrik II, men havde også stor indflydelse på europæisk geopolitik. Det siges, at hun var den første kvinde med magt i historien. 

Hun styrede et imperium, der strakte sig fra Skotland til Pyrenæerne. Af hendes ti børn skulle tre blive monarker, heriblandt den berømte Richard Løvehjerte. Hendes intelligens blev kun overgået af hendes skønhed.  

Hun levede et begivenhedsrigt liv: magt og lidenskab, korstogenes eventyr og det ridderlige liv, “Cours d’amour” med troubadourer, mens hun helligede sig et familieliv med sine mange børn. Hun var en exceptionel kvinde, der levede i en bemærkelsesværdig alder og efterlod et uforglemmeligt mærke på sin tid. 

 

 

« Catherine de Médicis, reine-mère et régente de France. » 

Catherine de Médicis, en stor politiker. 

Hvorfor blev Catherine de Médicis,født i Firenze, datter af Lorenzo de Medici og niece af paven Clemens VII , dronning af Frankrig? Denne gang skal vi se på Catherine de Médicis politiske betydning i det 16. århundrede, som dronning af Frankrig. I 1533 giftede hun sig i en alder af 14 år med Henri, som også var 14 år gammel. Catherines ægteskab blev arrangeret af paven.  

Hun var en af de store statskvinder i fransk historie. Da hendes mand døde, regerede hun Frankrig fra 1560 til 1564. Men en mørk legende har fulgt hende i århundreder… 

Hun var hadet af Franskmændene, som kaldte hende ”den sorte enke”, fordi hun var en udlænding og også fordi  hun var en intrigemager og en giftblander, der bragte mærkelige personer som Nostradamus til det franske hof. I dag rehabiliterer historikerer denne dame, som hovedsageligt arbejdede for at forene katolikker og protestanter. 

Hvor & Hvornår

FOF København

Jernbanepladsen, Lyngby – 31/01, 07/02 2024, kl.  13.00-14.30 

Humletorvet, Carlsberg Byen – 2/2, 09/02 2024, kl. 10.30 – 12.00, 

Le fabuleux destin de Joséphine Baker  

J’ai deux amours – mon pays et Paris sang Joséphine Baker.
Hvem var hun, og hvorfor har hun fået den ære at blive flyttet til Pantheon i Paris, hvor Frankrigs grands hommes ligger begravet? Indtil Joséphine blev flyttet til Pantheon den 30/11 2021 var der kun fem kvinder i den verdslige æres- og gravbygning for berømte franskmænd: Sophie Berthelot, (som hviler ved siden af sin mand kemikeren og politikeren Marcellin Berthelot), fysikeren Marie Curie, modstandskvinden Geneviève de Gaulle-Anthonioz, etnologen Germaine Tillion og politiker, minister og abortforkæmper Simone Veil. De ligger sammen med bl.a. Voltaire, Rousseau, Hugo og Zola.

Hvordan kan det være, at Joséphine har opnået denne ære nu, så mange år efter sin død i 1975? Hendes liv var fuld af histoirer- kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle på letforståeligt fransk om de mange facetter i Joséphines liv. Hvilken rolle har hun spillet i fransk histoire og i kampen mod racisme? Hvorfor fik hun fransk statsborgerskab? Vidste du at Joséphine var mor til 12 børn, dansede i et skørt af bananer og havde en gepard som kæledyr? Der meget at fortælle om Joséphine og heldigvis kan vi også høre nogle af hendes sange, så kom og bliv klogere på en kvinde, som var meget mere end sangerinde.

A bientôt !

Hvor & Hvornår

Alliance française de Helsingborg,

Tågagatan 32, Helsingborg, 07/03 2024 de 18h30-20h 

Brigitte Bardot bliver 90-års i 2024.

I 1973, da hun trak sig tilbage fra filmverdenen for at hellige sig dyrenes sag, erklærede hun: “Jeg har givet min ungdom og min skønhed til mænd; jeg giver min visdom, min erfaring og det bedste af mig selv til dyr”.

Jacqueline vil fortælle dig historien om en myte, der afspejlede den frie kvinde i 50’erne og 70’erne.

B.B har været en verdensstjerne, en muse for mange kunstnere, et symbol på kvindelig frigørelse og seksuel frihed og spillede ofte rollen som en frigjort, nonkonformistisk og til tider femme fatale.

I dag, er Brigitte Bardot, også kendt for sin åbenmundethed. Hendes legendariske udbrud og åbenhjertige holdninger har indbragt hende flere domme for racisme og homofobi…..

Hvor & Hvornår

Studieskolen, Borgergade 12-14, København

01/03 2024, kl. 16.30-18.30

Store franske komponister, digter og sanger. Kom og lyt til de smukkeste franske tekster og melodier

Georges Brassens,1921-1981, fransk komponist, digter og sanger. Georges Brassens fik sit gennembrud i 1952 på Montmartre. 

Georges Brassens var en fremtrædende skikkelse i fransk visekunst. I sine tekster forsvarede han samfundets svage og vendte sig mod skinmoral og magtmisbrug. Blandt hans kendteste viser kan nævnes Chanson pour l’Auvergnat og Au bois de mon coeur. 

I 1967 modtog Georges Brassens Det Franske Akademis Grand Prix de Poésie . 

Serge Gainsbourg ( 1928– 1991). Komponist, digter og sanger. Han var en af 1900-tallets mest kendte franske musikere, der tillige arbejdede med film, både som skuespiller og instruktør, og eksponerede gerne sig selv. 

Kvinder var der nok af, men mest bemærkelsesværdigt var hans ægteskab med den britiske model Jane Birkin. Parret var et af de hotteste kendisensembler i deres tid. Det var Jane Birkin, der sang og stønnede på “Je t’aime… moi non plus“, der endte med at blive hans mest kendte melodi. Sammen fik parret datteren Charlotte Gainsbourg, som er skuespiller og sangerinde (hun spiller bl.a. med i “The science of sleep” og Antichrist af Lars von Trier). Gainsbourg var i det hele taget specialist i tvetydigheder og leg med ord og begreber. 

I dag er Serge Gainsbourg genstand for en god portion hype både i sit hjemland og i udlandet. Han er blevet beskrevet som i franskmændenes bevidsthed at ligge “et sted mellem Kim Larsen og H.C. Andersen“. Han er i høj grad en både folkelig og intellektuel kunstner. 

Jacques Brel, 1929-1978, belgisk-fransk komponist, digter og sanger. Jacques Brel debuterede i Paris i 1952 og blev snart anerkendt som en af sin tids bedste fransksprogede visekunstnere. 

Brels repertoire omfattede både samfundssatire i visen Les Bourgeois (1962) og almene      emner som kærlighed og dødsangst i sangene Ne me quitte pas (1959) og Les vieux (1963). 

I 1968 fik Jacques Brel stor succes i musicalen Manden fra La Mancha, hvor han spillede hovedrollen som Don Quixote. De sidste år levede han tilbagetrukket, og det vakte stor opsigt, da han i 1977 kort før sin død indspillede en ny plade Brel. 

Hvor & Hvornår

FOF Nord

Trommen, Hørsholm – 05/03, 12/03, 19/03 2024, kl. 18.30 – 20.00 

Byens Hus, Hellerup – 09/04, 16/04, 23/04 2024, kl.  17.00-18.30 

 

Simone Veil de Nice jusqu’à Matignon, (1927-2017)

 

Hun var jurist, politiker, og feminist. Tidligere minister og første kvindelige europaparlamentsformand i 79. Hun overlevede koncentrationslejren i Auschwitz. Som feminist, indførte hun loven om fri abort ”La loi Veil”i 1975.

Hun var medlem af l’Académie Française og er begravet i Panthéon. Disse var de to sidste store ærebevisninger hun modtog. Men mest af alt var hun meget populær blandt Franskmænd for hendes kompetence, fornuft og tolerance.

Hvor & Hvornår

Studieskolen, Borgergade 12-14, København

26/04 2024, kl. 10.30-13.00

Tre legendariske byer på Côte d’Azur Nice, Cannes og Saint-Tropez på let forståeligt fransk. 

Tre foredrag, der formidler på let forståeligt fransk den fascinerende historie om de tre perler på Côte d’Azur : Nice, Cannes og Saint Tropez bag facaden. 

Nice

Blandt de mange juveler på Côte d’Azur,  er Nice bestemt en af de mest emblematiske. Med sin Promenade des Anglais, Villa Masséna, Matisse- og Chagall-museerne, og ikke at forglemme slottet med vandfaldet, Mont Boron med den betagende udsigt og den charmerende gamle bymidte, er Nice et ægte blikfang for feriegæster, der kommer for at nyde solen og den italienske atmosfære.  

Nice var en  italiensk by indtil 1860, og Nice var stedet, hvor aristokratiet tilbragte deres ferier: Dronning Victoria og zaren ….. satte deres præg her. 

Det var på dette tidspunkt, at karnevallet blev genindført. 

Så kom kunstnerne og frem for alt de amerikanske forfattere, som etablerede den amerikanske livsstil i hele Côte d’Azur. 

Cannes

Cannes blev efter Anden Verdenskrig valgt, som vært for den berømte filmfestival, og senere besluttede Pablo Picasso at bosætte sig der. Det er ikke nødvendigt at præsentere Cannes, Côte d’Azurs emblematiske by, som ofte er synonym med glamour, rhinsten og glitter. Og det er sandt: Når du slentrer langs den legendariske Croisette med sine luksushoteller og butikker på den ene side og Middelhavet på den anden, vil du føle dig som en stjerne i et par timer!  

Saint Tropez 

Saint Tropez, den lille fiskerby, er med Brigitte Bardots tilstedeværelse blevet forvandlet til et sted, hvor alle berømtheder kommer for at feste. Saint-Tropez er et andet must-see på Côte d’Azur og symbolet på bling-bling med sine enorme både, der ligger fortøjet i havnen, og sine udsøgte restauranter og natklubber. Uanset om det er din kop te eller ej, er denne badeby et besøg værd, om ikke andet så for sine farverige gyder, den verdensberømte kirke og havn, og ikke at forglemme den berømte Tropez-tærte! Atmosfæren skifter med årstiderne, så det er op til dig at finde den, du bedst kan lide.  Bag glitteret gemmer der sig en arkitektonisk og kunstnerisk arv, som du ikke må gå glip af. 

 

Hvor & Hvornår

FOF København

Jernbanepladsen, Lyngby – 03/04, 10/04, 17/04 2024

kl.  13.00-14.30 

Humletorvet, Carlsberg Byen – 05/04, 12/04, 19/04 2024

kl. 10.30 – 12.00, 

De Gaulle (1890-1970)

 

Han var en af de stærkeste politiske og historiske præsidenter. Han var leder af de Frie franske styrker under 2. verdenskrig og Frankrigs præsident mellem 1959-1969.

Han etablerede den 5.Republik, løste konflikten i Algeriet, og i Frankrig i maj 1968. Men han trak sig tilbage fordi han havde gjordt afstemningen til et spørgmål om ham selv.

Udenrigspolitisk havde de Gaulle en vision om et Europa, der kunne optræde samlet og uafhængigt udadtil, og han ønskede et tæt samarbejde med Vesttyskland samt en forbedring af forholdet til Østeuropa.

Hvor & Hvornår

Studieskolen, Borgergade 12-14, København

03/05 2024, kl. 16.30-19.00

Anne Pingeot dans l’ombre de François Mitterrand 

Det er en af de mest hemmelige kærlighedshistorier i det 20. århundrede og paradoksalt nok en af de bedst dokumenterede. For at kunne følge 30 års kærlighedshistorie  mellem François Mitterrand og Anne Pingeot findes der politikerens dagbog og de 1.218 breve, han skrev til den unge kvinde! Alt er der, fra begyndelsen af denne kærlighed – en gift og deprimeret fyrreårig mand møder den 19-årige datter af en af sine golfpartnere – til dens tusmørke, hvor den mand dør, der nåede til tops i staten, mens han formåede at holde sin anden familie hemmelig. Mitterrand er måske nok stjernen, men heltinden er denne kvinde, der gav ham så meget, tilgav ham så meget, og hvis skønhed, elegance og mystik er uændret. “Du har været min chance for livet”, skrev François Mitterrand i sit sidste brev i slutningen af 1995.

MItterrand-top1-e1620725901779
pingeot1-jumbo

Hvor & Hvornår

Institut Français à Frederiksbeg Rolighedsvej 37 le 23/05 19h30 

Abonner på mit nyhedsbrev